Ne-am obişnuit să aruncăm cuvinte în dreapta şi în stânga, dar sunt sigură că nu toţi înţeleg adevăratul sens al insultelor pe care le rostesc.

De exemplu, dacă îi spui cuiva că e prost sau idiot sau cretin nu ar trebui să însemne prea mult şi nu ar trebui să reacţioneze de parcă l-ai înjurat de mamă, nu? Ei bine, nu e chiar aşa. Aceste cuvinte înseamnă mult mai mult.

Idioţenie, cretinism, înseamnă un IQ între 0 şi 19. Nu presupune viaţă psihică, ci doar vegetativă (retard mental profund).
Imbecilitate este echivalent cu un IQ între 20 şi 49.
20-34 – imbecilitate inferioară în vechile clasificări sau retard mental sever
35-49 – imbecilitate superioară în clasificările vechi sau retard mental moderat
Cei cu un IQ între 20 şi 49 se pot hrăni singuri, chiar îmbrăca. Şi cam atât.
 

Persoanele proaste sunt cele cu un IQ între 50 şi 69 (debilitate mintală). Aceste persoane sunt în stare să se descurce singure în limite foarte restrânse şi pot executa sarcini simple, repetitive. Dar nu se pot descurca în situaţiile normale, cu neprevăzutul de fiecare zi.

Există cei cu un intelect la limită, foarte scăzut, adică între 70 şi 79. Sau „borderline deficiency”. Aceştia se integrează aproximativ ok, deşi au nevoie de tratament ceva mai aparte.

Un IQ între 80 şi 89 se consideră a fi o inteligenţă scăzută.
Abia între 90 şi 109 se consideră că avem un intelect mediu.

Un IQ între 110 şi 119 înseamnă o inteligenţă peste medie. IQ între 120 şi 139 reprezintă o inteligenţă ridicată. Peste 140 avem de-a face cu oameni extrem de inteligenţi, sau geniile.

Poate că data viitoare când vrem să spunem ceva ne gândim de două ori la ce înseamnă cu adevărat cuvintele noastre. Pentru că uneori există un sens mult mai profund decât ceea ce vrem să transmitem.

Anunțuri