Am văzut ceva știre din întâmplare. Considerată de top, probabil: românii folosesc eoliene second hand. Uau! Ce mai știre! Nemaipomenit, senzațional, uluitor! Mare fâs! Nici măcar nu am deschis-o, pentru că e sigur o pierdere de vreme. Dar nu e prima știre de genul ăsta pe care o observ. Subiectul nu e neapărat legat de energia eoliană ci poate fi oricare altul: mijloace de transport, haine și ce mai vreți voi.

Nu contează că sunt oameni care vor să facă ceva, contează că centralele eoliene pe care le au sunt luate second hand. Adică cum vine asta? Dacă românii nu-și permit eoliene noi să nu mai pună deloc? Dacă există alternative, nu neapărat mai bune, dar nici mai rele, de ce să nu le folosim? E mai bine să mergem în continuare cu ceea ca am făcut dintotdeauna, sau să încercăm ceva nou? Ne lamentăm că nu avem ceva nou, deși ne permitem, totuși, ceva din aceeași categorie, dar folosit deja?

Oricum, nu înțeleg de ce se face atâta caz de ceva second hand. Oricum, cred că asta e ceva ce caracterizează România din acest moment. Ce mai contează câteva centrale eoliene luate second, când majoritatea lucrurilor din țara asta sunt second hand? Și aici mă refer la lucruri importante, nu la haine. Măcar la second poți găsi haine de o calitate foarte bună. Le bagi în mașina de spălat, la o temperatură înaltă și sunt ok. Uneori e singura modalitate de a avea haine de o anumită calitate la prețuri pe care le suportă un buzunar obișnuit.

Dar începusem să vorbesc despre altceva. Ce mai contează lucrurile luate second hand când chiar gândirea e second hand în țara asta? Ce dacă nu e chiar așa de bun felul în care gândim sau ne comportăm? Măcar e ușor de copiat. Că nu e așa? Ești cool numai dacă faci ce face și turma și numai dacă gândești ca și restul. E și mai ușor așa, nu mai trebuie să gândești pentru tine, trebuie doar să urmezi niște reguli. Poate sunt eu altfel, dar cred că mai întâi ar trebui să să gândim pentru noi, apoi să ne îngrijorăm despre altceva.

Cred că suntem pe o pantă descendentă la capitolul gândire, idei creative, cultură… Cam tot ce ne-ar putea ajuta. Într-adevăr, sunt și destui oameni, chiar și dintre cei tineri, care au o cultură generală nemaipomenită, care gândesc pentru ei, care fac o diferență. Dar parcă sunt din ce în ce mai puțini. Și o spun cu tristețe și mâhnire, pentru că și eu fac parte dintre tinerii acestei țări. Și nu pot spun că fac o mare diferență. Dar încerc.

Așa că vă întreb: e chiar așa de greșit să consider că trebuie să ne schimbăm mai întâi modul de gândire apoi modul de a acționa?

Anunțuri