Folosim atâtea cuvinte în fiecare zi și nu cred că ne oprim prea mult asupra vreunuia. Poate uneori nici măcar nu percepem cuvintele individual, ci numai mesajul ca ansamblu. De ce, nu știu. Poate nu avem timp pentru asta. Sau poate funcționăm pe pilot automat…

E păcat, pentru că uneori cuvintele spuse par lipsite de viață. Da, mesajul e acolo, poate fi înțeles fără probleme, dar cuvintele care îl alcătuiesc par seci, fără vlagă. Le știm sensul din dicționar, le folosim corect dar le aruncăm spre cei din jur ca pe niște pietre, fără grijă sau sensibilitate. Uneori chiar și atunci când ne exprimăm recunoștința sau iubirea uităm să punem emoții în cuvinte și le trimitem în jur la fel de goale ca de obicei.

Cum poți să-i spui unei persoane că o iubești sau că ți-e dor de ea fără un tremur sau o inflexiune mai caldă în voce? De fapt, cum poți exprima ceva fără emoție, fără inflexiuni ale vocii sau fără căldură/compasiune sau ce mai cere momentul? Fără toate astea nu am mai fi oameni, am numai niște ființe reci și lipsite căldura aceea numită și „căldură sufletească”.

Unul dintre cuvintele care au o încărcătură emoțională mare e „dor”. Îl cunoaștem cu toții. Am crescut auzindu-l, poate l-am rostit de sute de ori noi înșine. Dar de câte ori am stat să reflectăm cu adevărat asupra lui? Permiteți-mi să cred că de prea puține.

DOR, doruri,s. n.1. Dorință puternică de a vedea sau de a revedea pe cineva sau ceva drag, de a reveni la o îndeletnicire preferată; nostalgie. ◊ Loc. adv.Cu dor = duios; pătimaș. 2. Stare sufletească a celui care tinde, râvnește, aspiră la ceva; năzuință, dorință. 3. Suferință pricinuită de dragostea pentru cineva (care se află departe). 4. (Pop.) Durere fizică. Dor de dinți.5. Poftă, gust (de a mânca sau de a bea ceva). De dorul fragilor (sau căpșunilor) mănânci și frunzele.6. Atracție erotică. 7. (Pop.; în loc. adv.) În dorul lelii = fără țintă hotărâtă, fără rost, la întâmplare. – Lat.pop.dolus (< dolere „a durea”).
Sursa: DEX ’98

DOR ~urin. 1) Sentiment de melancolie produs de dorința de a vedea pe cineva sau ceva drag; alean; nostalgie. Dor de părinți. 2) Suferință din dragoste; dorință de a revedea persoana iubită. A duce dorul. 3) Gust de mâncare (sau băutură); poftă. Dor de cireșe. 4): În dorul lelii la întâmplare; într-o doară. /<lat. dolus
Sursa: NODEX

Am învățat la școală că acesta e un cuvânt pe care nu-l putem traduce exact în nici o altă limbă. Nu știu dacă e 100% corect, dar adevărul e că acesta e un cuvânt complex, puternic și e frumos să știu că e numai al nostru în toată complexitatea și forța lui. Avem ceva ce e numai al nostru și nu ni-l poate lua nimeni. Pot încerca, dar aș vrea să văd cum ar putea reuși.

Mi se pare nemaipomenit să poți exprima atât de multe cu un singur cuvânt. Și dacă mai punem la socoteală și tonul vocii.. atunci devine și mai frumos. Și parcă și mai plin de semnificații care abia dacă pot fi puse în cuvinte. Are sens cu adevărat abia atunci când este încărcat de emoție și este spus cu sufletul. În rest… e un cuvânt ca multe altele.

Cu drag, Măd
Anunțuri