Magazinul Cora din Cluj oferă transport gratuit pentru cumpărători. Nu acoperă tot orașul, dar face mai mult decât alte supermarketuri care au linii destinate, dar pentru care trebuie bilet. Au numai două linii și un orar fix. Totuși. este destul bună inițiativa, spun eu în calitate de cumpărător fidel.

Liniile astea două deservesc o bună parte de oraș, după cum spuneam. Dar au și niște limitări. Fiind gratuite, poți să urci și să mergi până la supermarket și înapoi. Dar nu poți coborî în orice stație vrei. Pe undeva e logic, nu? Pe ruta de dus spre magazin de ce ar opri șoferul dacă nu e nimeni în stație, adică nu are pe cine să ducă? Iar la ruta de întors de ce ar opri undeva dacă nu vrea nimeni să coboare?

Acum vor exista tot timpul oameni cârcotași, dar să gândim un pic logic. De obicei persoanele care nu merg cu acele autobuze la cumpărături ci le folosesc drept autobuze „de oraș” merg una sau două stații și ocupă locuri. Mie nu-mi convine ca eu, o persoană care am fost la cumpărături și am ceva greutate în plus (ceva mai mult de obicei) să stau în picioare ppentru că sunt alții care vor să beneficieze de transport pentru că nu au chef să aștepte sau să cumpere bilet.

Sunt destui oameni de genul ăsta. Și mai sunt și mulți pensionari printre ei, care oricum au transport gratuit pe toate liniile. Dar știți ce se întâmplă dacă sunt unii care vor să coboare și șoferul nu oprește când poruncesc ei? Țipă, fac scandal și înjură. Și da, ați citit bine. Nu roagă frumos șoferul (care poate ar opri dacă i se vorbește frumos) ci pretind ca omul acela să facă ceva. Și atunci șoferul alege să respecte regulamentul și nu oprește decât dacă e obligat, adică dacă are oameni în stație.

Ei bine, uneori cârcotașii au ghinion și prima stație la care va opri autobuzul e stația finală. Asta s-a întâmplat și ultima dată când am fost la cumpărături. A coborât o femeie mai în vârstă care țipa și înjura de mama focului. Apoi a coborât și șoferul care încerca să riposteze cu câte un cuvânt, dar nu avea nici un spor pe lângă debitul și volumul „respectabilei„ doamne.

Din câte am înțeles mai târziu, femeia voia să meargă în altă parte și se urcase de la prima stație fără să se uite în ce autobuz se urcă. Șoferul nu a deschis decât o ușă în prima stație și de acolo a pornit scandalul. Femeia insista să nu se deplaseze până la ușa deschisă, iar șoferul a ripostat la tonul și limbajul acesteia și până la ultima stație a deschis numai o ușă. Iar doamna a preferat să se certe ca la ușa cortului, în loc să se deplaseze 2 metri și să-și vadă de drum.

Partea mai dubioasă e că femeia ar fi putut să coboare în orice stație în afară de ultima, ar fi luat un alt autobuz și ar fi ajuns unde dorea. Dar așa nu aș mai fi avut ce să scriu acum, iar pasagerii nu ar mai fi avut parte de circ din partea unei persoane care pretinde respect și oferă răutăți gratuite.

Cu drag, Măd

Anunțuri