Mari consumatoare de timp și energie, astăzi intră în gura mâna mea jocurile pe calculator. Din ce în ce mai multe și mai variate, au ceva în comun: provoacă dependență. Sunt persoane care nu mai fac nimic altceva de dimineața până seara, doar stau în fața computerului și se joacă ignorând complet restul persoanelor din viața lor, rămânând încet, încet singuri cu lumea lor virtuală.

E o situație destul de serioasă dacă e să ne gândim că acești oameni ajung să fie conduși de jocurile pe care le joacă în fiecare zi. Ce mi se pare și mai periculos e că sunt copii din ce în ce mai mici dependeți de aceste jocuri. Și dacă ar juca ceva pașnic ar fi ceva. Dar jocurile preferate sunt cele violente. Cu cât mai violente cu atât mai bine, aș spune (sau mai bine zis, ar spune). Și sunt accesibile chiar oricui, inclusiv puștilor ce nu au învățat să citească sau să scrie încă. Știți cum se joacă acești copii? Vor reține cîteva taste pentru joc și cam atât.

La început, părinții acestor copii se bucură, pentru că nu mai sare nimeni prin casă, nu țipă nimeni, nu e nevoie să stea cu ochii pe ei non stop, nu mai e la fel de multă dezordine prin casă. Stau liniștiți în fața calculatorului și se joacă. Uneori chiar părinții investesc sume destul de mari (bănuiesc că un joc nu e chiar atât de ieftin) în aceste modalități convenabile de a liniști copilul. Dar fericirea nu durează prea mult.

În timp, vom constata că acestor copii care au stat în fața unui monitor jucând ceva le vor lipsi niște abilități importante. Acei copii nu vor fi în stare să comunice cu alte ființe umane, nu vor putea socializa cu cei din jurul lor, și chiar și în situații obișnuite vor fi complet nepregătiți. Și aspect deloc de neglijat, acei oameni vor fi mai violenți – parte ca și consecință a violenței văzute și învățate din jocuri, parte poate din cauza frustrării cauzată de inabilitatea lor de a întreține relații interumane, sociale, sănătoase.

Nu sunt un expert, dar din ce observ eu jocurile (fie ele online sau nu) nu aduc prea multe beneficii. Dacă le dedici prea mult timp poți deveni un inadaptat, un om cu un handicap social. Pare că e mai sănătos să nu vă jucați deloc, nu? Sau măcar dacă o faceți aveți mare grijă să nu deveniți dependenți și păstrați-vă relațiile relae pe care le aveți.

Cu drag, Măd

Anunțuri