Din primăvară parcă se tot isterizează populația planetei pentru niște nenorocite de bacterii găsite pe diferite fructe sau legume. De mult ori s-a propus sau chiar s-a ajuns la retragerea acestora de pe piață pentru a preveni îmbolnăvirea celor care încă mai consumă și altceva în afară de semipreparate.

Cele mai incriminate (cel puțin din câte știu eu) au fost E. coli și Listeria. E. coli e găsită în mod normal în propria floră intestinală (și în cea a organismelor cu sânge cald) și de cele mai multe ori este inofensivă. Există, totuși și o tulpină patogenă, care provoacă infecții: gastrointestinale, infecții urinare, neonatale și destule alte infecții mai rare. Parcă e ceva de temut, nu?

Listeria, pe de altă parte, nu are ce căuta în organismul uman. Și boala provocată, listerioza, este una gravă, cu o mortalitate de peste 25%. Totuși, listeria nu provoacă infecții în cazul unei persoane cu un sistem imunitar competent, ci în cazul celor cu un sistem imunitar compromis sau incomplet dezvoltat cum sunt copii, vârstnicii, adulții cu alte boli asociate, femeile însărcinate. Persoanele la risc pentru multe boli, nu?

Listeria o mai găsiți și în produse lactate crude, carne crudă… Dacă vreți să știți cu exactitate unde se pot găsi fiecare dintre aceste bacterii folosiți link-urile de mai sus sau dacă nu aveți încredere în ele dați un mic search. Ce au în comun aceste bacterii care au speriat planeta? Așa cum spuneam la început, se întâlnesc pe niște produse de origine vegetală. Crude – și aspectul ăsta e unul important.

Dacă vă uitați atenți, calea de transmitere pentru E. coli este una fecal-orală. Adică se transmite din cauza lipsei de igienă. Fie că este vorba de igiena personală sau igienă alimentară. Cu listeria povestea e asemănătoare. Atunci care este soluția evidentă pentru a scăpa de niște infecții nasoale? IGIENA!

Știu că sunt atât de mulți oameni certați cu apa și cu săpunul permanent, dar mai sunt destui care consideră că se descurcă ok și totuși o mușcă. Numai că uită de unele „mici scăpări”: un fruct sau o legumă mâncate direct după ce le-au cumpărat/cules pentru că „le era poftă”, nu se spală CORECT pe mâini după ce merg la toaletă, nu gătesc suficient mâncarea, nu spală corect ustensilele folosite la gătit și tot așa…

Și atunci ce se poate face? Împrieteniți-vă mai mult cu săpunul și folosiți-l de fiecare dată când vă spălați mâinile, spălați temeinic și din când în când dezinfectați suprafețele de lucru, nu faceți economie la apă atunci când spălați fructele și legumele, gătiți corespunzător alimentele. Și așa evitați majoritatea infecțiilor de acest gen. Destul de simplu și foarte eficient. Soluția e igiena. Apă, săpun, dezinfectant pe ici pe colo… Și ce e mai bine e că sunt la îndemână pentru fiecare.

Cu drag, Măd

L.E. Așa cum sugera un personaj pe care nu o să-l mai vedeți pe aici din cauza exprimării sale (știți voi, apelative voit jignitoare, exprimare numai în aparență politicoasă), ideal ar fi să vă spălați mâinile și înainte de a merge la toaletă, cu atât mai mult dacă faceți asta într-un loc public.

Anunțuri